Domæne

Oversigt

Hjemmesideguide
Tilbage til oversigten.
Prøv gratis
Opret hjemmeside og prøv gratis i 30 dage.
Domænenavn
Læs om, hvad et domænenavn er.
Køb af domæne (.dk)
Se hvordan du køber domæne gennem os.
Flytning af domæne (.dk)
Flyt dit nærende domæne over til os.
Andre domænetyper
Vælg alternativt .com eller andre domænetyper.
Dit domæne virker ikke
Se mulige fejlmuligheder.
Flere domæner
Se hvordan du kan have flere domæner til den samme hjemmeside.
Skift domæne
Læs om muligheden for skift af domæne.
Hvad er en URL?
Læs om, hvad en URL adresse konkret er.

Domænenavn

Fysisk har vi en postadresse, mens et domænenavn er vores “adresse” på internettet. Når du har et domænenavn, kan du fortælle andre, hvor de på internettet kan finde mere information omkring dig, din virksomhed eller andet, som du har af indhold på dit domæne. Et domænenavn, som f.eks. https://www.e-hjemmeside.dk, består af flere elementer:

  • Først står der enten http:// eller https://. Forskellen er, om den data, som sendes mellem din browser og serveren, er sikker eller ej. Hvis du besøger et domæne med blot http://, vil alt data mellem din browser og serveren ikke være krypteret og dermed vil en tredjepart kunne være i stand til at se den data, som udveksles. Dette vil især være uhensigtsmæssigt i situationer, hvor vi f.eks. køber noget i en webshop med vores kreditkort. Der har derfor de seneste år været stort fokus på at få ændret ens domæne til at starte med https://, hvilket indikerer, at data mellem browser og server er krypteret og dermed ikke kan læses af andre. Den sikre løsning kræver et SSL-certifikat, som tilbydes af flere udbydere i forskellige prisklasser. Det bedste er, at der findes en non-profit organisation, Lets Encrypt, som tilbyder gratis SSL-certifikater, hvilket kan lade sig gøre, da et hav af store firmaer som bl.a. Google, sponsorer organisationen. Hvis du køber en hjemmeside hos os, følger der et gratis SSL-certikat med prisen, og vi sørger for alt det praktiske omkring opsætning og fornyelse.
  • Et domænenavn kan indtastes både med og uden www. foran. Rent teknisk og især i forhold til søgemaskinerne sørger vi for en ens visning uanset indtastning, så brugeren altid får vist dit domæne med www. foran. Så skriver din bruger dit domæne uden www. foran, lavede vi et automatisk redirect til dit domæne med www. foran.
  • Dit unikke navn kommer herefter, hvor det i vores tilfælde er e-hjemmeside. Her er det naturligt at have sit navn, firmanavn eller noget, som indikerer, hvad hjemmesiden omhandler. Det har været muligt at registrere domæner i rigtig mange år, og dermed er der ikke mange korte og gode domænenavne ledige, så det kræver nogle gange lidt opfindsomhed at finde på et godt domænenavn, som ikke allerede er registreret. Netop om et domænenavn er ledigt, kan du tjekke hos DK Hostmaster, hvor du blot indtaster dit ønske under “Er dit ønskede .dk-domænenavn ledigt?” og klikker på søgeluppen ude til højre. Det er ikke muligt med mellemrum i et domænenavn, hvilket enten helt skal udelades, eller erstattes af et mellemrum. Det er muligt at registrere et domænenavn med de danske specialtegn æ, ø og å, men her skal du lige være opmærksom på, at det rent teknisk ikke er muligt at få e-mailadresser i tilknytning til et sådant domæne, hvorfor vores anbefaling oftest er at erstatte de danske specialtegn med henholdsvis ae, oe og aa.
  • Et domænenavn slutter med et punktum og så forkortelsen for det domænetype, som man har valgt. Alle danske domæner slutter derfor altid med .dk

Når du har lavet en gratis prøvehjemmeside hos os, får du et midlertidigt domæne af os, https://admin2.e-hjemmeside.dk/123456/, hvor 123456 erstattes af det unikke id, som du får tildelt i vores system. Dette midlertidige domænenavn kan du altid se ved at klikke på “Vis” når du er logget ind.

Køb af domæne (.dk)

Hvis du vælger at købe en hjemmeside hos os, betaler du et oprettelsesgebyr på 99 kr. inkl. moms, hvilket også dækker køb og 1. årsafgift af et .dk-domæne. Om et domænenavn er ledigt, kan du teste på hjemmesiden hos DK Hostmaster, se ovenfor. Når du har valgt dit domæne, skal du blot skrive det under “ Konto” og “ Domæne”.

Når vi har bestilt dit nye .dk-domæne, får du en bekræftelse fra os, og en mail fra DK Hostmaster, som udover info også indeholder et link til aktivering af dit domæne. Når du har aktiveret domænet hos DK Hostmaster, vil det være aktivt for alle brugere inden for 24 timer.

Dit domæne ejer du selv gennem DK Hostmaster, og det er derfor også dig selv, som fremover vil modtage besked fra DK Hostmaster omkring forlængelse af domænet. Det koster 50 kr. inkl. moms pr. år at have retten til et .dk-domæne.

Flytning af domæne (.dk)

Hvis du i forvejen har et .dk-domæne, sørger vi for flytning af dit domæne over til vores udbyder. Dit nuværende domænenavn indtaster du blot under “ Konto” og “ Domæne”, hvorefter vi sørger for det praktiske omkring flytningen af dit domæne. Da du selv ejer domænet, vil du derfor skulle godkende flytningen i systemet hos DK Hostmaster. Når vi sætter gang i flytningen, får du både en mail fra os og DK Hostmaster, hvor du blot skal følge anvisningen omkring godkendelse af flytningen.

Hvis du i dag bruger e-mailadresser i tilknytning til dit domæne, er det meget vigtigt, at du ikke godkender flytningen, før du i vores system har fået oprettet dine nye e-mailadresser.

Andre domænetyper

Det er naturligvis også muligt at bruge andre domænetyper som f.eks. .com eller .net domæner med en hjemmesideløsning hos os, men proceduren er her lidt anderledes, end hvis der er tale om et .dk-domæne. Vi er ikke registreret som registrant af domæner, hvorfor du skal købe dit domæne hos en udbyder, som tilbyder en DNS løsning, og så rent praktisk pege domænet ned på vores IP-adresse 185.21.42.26. Dette gør du rent praktisk i deres system ved at ændre DNS for domænet 2 A-records, altså for dit domæne med og uden www. foran. Vi har rigtig gode erfaringer med Simply.com, hvor du nemt og billigt kan købe et domæne med DNS. Du betaler blot for domænet, og et mindre engangsgebyr for oprettelse af DNS, hvorefter du fremover kun betaler for forlængelse af domænet.

Hvis du ikke er helt vild med alt dette omkring ændring af DNS, hjælper vi dig meget gerne. Da alt dette ikke foregår i vores system, kan vi hjælpe dig på 2 måder. Enten kan du sende os nogle skærmbilleder af de steder, hvor du er i tvivl om opsætningen, og vi kan guide dig, eller også kan du sende dine login-oplysninger til din udbyder, hvorefter vi kan logge ind på dine vegne og lave opsætningen. Her vil det være fordelagtigt, hvis du på forsøgt har ændret dit password til et midlertidigt, og så efter vores login laver dit eget unikke password.

Dit domæne virker ikke

Hvis du en dag oplever, at dit domæne slet ikke virker, kan det være et nedbrud på vores servere, og det vil helt automatisk løse sig efter kort tid. Vores systemer er døgnovervåget, og opstår der problemer, vil de blive løst hurtigt. Vi har en oppetid på over 99%, så det er meget sjældent, at nedbrud på serveren dermed er skyld i, at et domæne ikke virker.

Den mest hyppige årsag er i stedet, at man ikke lige har fået sit domæne forlænget direkte hos DK Hostmaster. Man får automatisk en mail omkring forlængelse, men det sker for flere, at de ved skift af e-mailadresse ikke lige får den rettet i systemet hos DK Hostmaster, og dermed ikke modtager mailen. Når et domæne udløber hos DK Hostmaster deaktiveres det ikke med det samme, men først efter nogle måneder. Hvis du fortsat ikke til den tid har fået det forlænget, deaktiveres dit domæne, og det vil herefter slet ikke virke. Du skal derfor logge ind hos DK Hostmaster, hvor du så kan betale og igen få domænet aktiveret. Hvis du ikke kan huske login til DK Hostmaster, eller overtaget administrationen fra en anden uden disse loginoplysninger, er det ikke noget, som vi kan være behjælpelig med, da alt sker i systemet hos DK Hostmaster, hvorfor du skal tage direkte kontakt til dem. Hvis det haster, er det vores erfaring, at det er bedst at ringe til dem, da svar på mail nogle gange kan tage forholdsvis lang tid.

Det kan naturligvis være svært lige at vurdere, om det er et nedbrud, deaktivering eller andet, som er skyld i, at domænet ikke virker. Da den mest hyppige årsag er deaktivering, vil vi anbefale dig at starte her ved at gå ind på DK Hostmasters hjemmeside, hvor du på deres forside under “Er dit ønskede .dk-domænenavn ledigt?” indtaster dit domænenavn. Når du klikker på søgeikonet til højre, kan du efterfølgende klikke på “se detaljer”, hvorefter du får vist information omkring dit domæne. Du skal her tjekke “Status” for dit domæne, hvor der enten står “Aktivt” eller “Deaktiveret”. Hvis domænet er deaktiveret, kan du som skrevet tidligere løse det ved at logge ind og betale, mens du i stedet lige skal kontakte os, hvis domænet står som aktivt, men ikke virker.

Flere domæner

For private hjemmesider er det som regel tilstrækkeligt at tilknytte ét domæne til hjemmesiden. Men har du en firmahjemmeside, kan det nogle gange være nødvendigt eller i hvert fald en klar fordel at have flere domæner tilknyttet samme hjemmesideløsning. Hvis du eksempelvis har et domæne med en bindestreg, er du næsten nødt til også at have det samme domæne uden bindestreg, for ikke at miste de kunder, der taster forkert. Eller det kan være du har købt dit domæne som et .com, hvor det på samme måde er vigtigt også at købe domænet som .dk, så besøgende på din hjemmeside kan komme ind både via .dk-domænet og .com-domænet. Hvis du gerne vil have flere domæner på din hjemmeside, er det meget vigtigt at få sat det teknisk korrekt op, da det ellers kan give dig store problemer i forbindelse med din søgemaskineoptimering.

Lad os først se på, hvordan dine domæner kan sættes op, hvis du eksempelvis har et domæne både med og uden bindestreg. Mange lader fejlagtigt begge domæner køre med samme indhold, hvilket rent teknisk sagtens kan lade sig gøre - det er faktisk den nemmeste løsning - men det vil give store problemer i forhold til søgemaskineoptimering. Ved at lade domænerne køre på samme hjemmeside, skabes der 2 identiske sider i søgemaskinerne, hvilket har den ulempe, at søgemaskinerne ikke ved, hvilken side der er primær. Det ender derfor nemt med, at domænet uden bindestreg har nogle sider indekseret i søgemaskinerne, mens domænet med bindestreg har nogle andre sider indekseret, og der opnås derfor ikke en samlet og slagkraftig indeksering i søgemaskinerne. I værste fald kan søgemaskinerne blive så forvirrede, at de vælger at smide begge domæner ud af deres indeks. En løsning på dette problem er i stedet at vælge hvilken side brugerne primært skal komme ind på, og så 301-redirecte det andet domæne hertil. Rent teknisk gøres det sådan, at hvis en bruger går ind på det domæne, der er redirected, vil brugeren helt automatisk blive ledt over på det primære domæne, og alle efterfølgende sidevisninger sker på det primære domæne. Dermed vil indholdet på hjemmesiden kun blive indekseret på ét domæne i søgemaskinerne, men uden at brugerne går forgæves, hvis de skriver det andet domæne.

Ovenstående løsning gør sig også gældende, hvis du har dit domæne både som et .dk og f.eks. som .com. Du skal vælge, hvilket domæne som skal være dit primære domæne. Det andet domæne skal herefter blot peges på det primære domæne. Hvis du på din hjemmesideløsning kører med flere sproglag, kan du også vælge, at en bruger på dit .com domæne automatisk sendes videre til de engelske sider på dit danske domæne. Du skal blot huske, at du senere ikke må slette den side, som dit .com domæne peger på.

Nogle webmastere vælger at bruge mange domæner med forskellige søgeord som led i deres søgemaskineoptimering af en enkelt hjemmeside, men også her er det rigtig vigtigt, at det bliver sat korrekt op, da det ellers ingen virkning har. Her hjælper en 301-redirect eksempelvis ikke, da de redirectede domæner slet ikke indekseres i søgemaskinerne. Hvis du vil arbejde med flere domæner i forhold til søgemaskineoptimering, vil den bedste løsning som regel være, at hvert domæne har sin egen hjemmesideløsning, da du på den måde kan sætte ind på flere fronter og styrke din søgemaskineoptimering betragteligt. På den måde kan du optimere hver enkelt hjemmeside til dens primære søgeord på en slagkraftig måde, da søgeordet vil fremgå både af domænet, af meta titles, af dine meta descriptions, af ankertekster på indgående links samt af de unikke tekster, som du skriver og lægger på hjemmesiden.

Kontakt os gennem supporten, hvis du ønsker flere domæner tilknyttet den samme hjemmeside.

Skift domæne

Der kan opstå situationer, hvor du synes det er nødvendigt at skifte eller ændre domænenavnet på din hjemmeside, f.eks. ved ændring af firmanavn eller hvis du blot har fortrudt dit første valg af domæne. Rent teknisk er nemt at skifte domæne på en e-hjemmeside, men hvis du arbejder med søgemaskineoptimering, er det ikke helt så enkelt.

Hvis vi blot sletter det gamle domæne, og straks kobler et nyt domæne på din hjemmesideløsning, vil det forvirre søgemaskinerne, fordi det i en periode vil ligne 2 hjemmesider med samme indhold - også kaldet duplicate content. Søgemaskinerne vil ikke længere kunne opdatere de indekserede sider på dit gamle domæne, og samtidig vil dit nye domæne blot være en kopi af en allerede indekseret hjemmeside. Med tiden vil det naturligvis stille og roligt løse sig selv, da søgemaskinerne vil opdage, at du blot har skiftet domæne, men der er stor risiko for, at mange af dine placeringer i søgemaskinerne på dit gamle domæne ikke flyttes med over på dit nye domæne. Hvis du skifter domæne efter forholdsvis kort tid, har det ikke den helt store betydning, da du formentlig endnu ikke har opnået nogle gode placeringer i søgemaskinerne.

Hvis du ønsker at skifte dit godt placerede gamle domæne ud, er den bedste løsning at 301-redirecte dit gamle domæne til dit nye domæne. Med en 301 redirect vil besøgende på dit gamle domæne automatisk blive ledt over på dit nye domæne, og derefter navigere videre på siderne på dit nye domæne. Søgemaskinerne vil hurtigt opdage, at der ikke længere er noget at indeksere på dit gamle domæne, men derimod et 301-redirect, og søgemaskinerne vil derfor indeksere dit nye domæne.

Inden du vælger at skifte domæne, skal du derfor tænke dig rigtig godt om. Hvis du bruger Google Analytics, er det en rigtig god ide at bruge tid på at analysere dine besøg, og dermed få et indblik i, hvordan dine brugere finder din hjemmeside. Hvis du af statistikken kan se, at du får rigtig mange besøgende fra søgemaskinerne, skal du være ekstra opmærksom, da et kraftigt fald i gratis besøgende fra søgemaskinerne kan koste dyrt. Får du mange besøgende fra indgående links fra andre hjemmesider, skal du være opmærksom på at få ændret disse links, så de linker til dit nye domæne i stedet.

Hvis du overvejer at skifte dit domæne, skal du blot kontakte os for at høre nærmere omkring muligheden.

Hvad er en URL?

URL betyder Uniform Resource Locator og er en betegnelse den eksakte adresse som en given side eller underside har på internettet. Hver enkelt side og underside på din hjemmeside har sin egen unikke URL, og du finder en sides URL ved at kigge i browserfeltet øverst på siden.

Eksempelvis hedder denne sides URL http://www.e-hjemmeside.dk/guide/domaene/. Det er jo på ingen måde til at huske, og det skal du heller ikke, for du kan til hver en tid slå URL'en op ved at gå ind på den pågældende side og kigge i browserfeltet.

Du bruger primært en URL når du laver et link. Hvis det er forsiden af en hjemmeside, du linker til, kan du bare skrive domænet, men vil du linke til en anden side på et website skal du have fat i netop denne sides URL.

e-hjemmeside.dk

e-hjemmeside.dk | v/ Jurition ApS | Fristruphøjvej 196, 8800 Viborg | info@e-hjemmeside.dk